wtorek, 1 sierpnia 2017

KRUSZON

Jedno z moich ulubionych ciast. Polecam szczególnie w czasie takich upałów, kiedy rezygnujemy z tych kremowych słodkości.

Kruszon // Fabryka Inspiracji by Natalia Mizerska




Poniżej podaję Wam przepis.

0,5 kg mąki pszennej
1 kostka margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
 
Z tych składników zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na 3 równe części. 2 wkładamy do zamrażarki, a do trzeciej dodajemy kakao - 2 płaskie łyżki - i zagniatamy. Ta część też ląduje w zamrażarce na około 30 minut.
Wyjmujemy żółte ciasto i ścieramy na tarce na grubych oczkach, na blaszkę wysmarowaną wcześniej tłuszczem. Następnie robimy to samo z kakaową częścią.
Kolejną warstwą są owoce. Najlepiej sprawdzają się tutaj śliwki (ja korzystam ze świeżych lub tych z kompotu po wcześniejszym odsączeniu) lub wiśnie bez pestek (też korzystam z tych, które mam w słoikach).
Na owocki wykładamy pianę ubitą z 6 białek z dodatkiem 1/2 szklanki cukru i 2 łyżek mąki ziemniaczanej.
Wierzchnią warstwę stanowi starte żółte ciasto.

To by było na tyle. Możemy wstawić do piekarnika i piec w 170 st.C przez ok. 30-40 minut.
\Sprawdzajcie patyczkiem czy już jest okej :)