środa, 21 czerwca 2017

KOMPOT TRUSKAWKOWY

Truskawki // Fabryka Inspiracji by Natalia Mizerska

Sezon truskawkowy w pełni. W tym roku ceny truskawek są trochę wyższe niż w roku ubiegłym. Pamiętam, że w 2016 kupowałam je po 4zł/kg, a teraz 7zł. Ale nie zniechęcajmy się i zamknijmy w słoikach trochę lata :) U nas kompoty rozchodzą się bardzo szybko, więc tym razem powiem Wam jak zrobić taki kompocik truskawkowy.


Kompot truskawkowy // Fabryka Inspiracji by Natalia Mizerska

Do słoików o pojemności 1l wkładam truskawki. Mniej więcej do 3/4 wysokości słoika. Chyba nie muszę pisać, że zarówno słoiki, jak i truskawki należy wcześniej dokładnie umyć? :) Truskawki wrzucamy oczywiście bez szypułek. Do każdego słoika dodaję 4 łyżki cukru i zalewam zimną wodą. Gotowe słoiki zakręcamy i gotujemy ok. 10-15 minut na małym ogniu.
Po tym czasie zostawiam słoiki w tej gorącej wodzie na jakieś 5 minut, po czym wyciągam i układam je na ręczniku "do góry nogami". Przykrywam drugim ręcznikiem i zostawiam do wystudzenia.

ETYKIETY
Jestem typem osoby, która lubi mieć wszystko posegregowane, poukładane i opisane. Nie wyobrażam sobie więc nie zrobić etykiet na przetwory. W zeszłym roku skorzystałam z gotowców znalezionych w Sieci:

Kompot truskawkowy // Fabryka Inspiracji by Natalia Mizerska

Trochę pracochłonne było ich wycinanie, biorąc pod uwagę spore ilości, które zrobiłam. W tym roku zaprojektowałam własne etykiety.

Kompot truskawkowy // Fabryka Inspiracji by Natalia Mizerska
Nazwa, grafika i data + motyw kolorystyczny.

W tym roku nie będę robiła dżemu, ale chętnie poznam Wasze przepisy na przetwory z wykorzystaniem truskawek.
I nie zapomnijcie zamrozić trochę, najlepiej w pudełeczkach, żeby zimą wykorzystać do koktajlu lub galaretki! :)