środa, 14 czerwca 2017

BISZKOPT

Jako że pod ostatnim wpisem dostałam pytanie "JAK ZROBIĆ BISZKOPT?", wrzucam przepis na biszkopt jasny i ciemny. Mam nadzieję, że przyda się tym początkującym :)

Biszkopt // Zdjęcie ze strony www.kwestiasmaku.pl 
 

BISZKOPT JASNY

8 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia

Białka ubić na puszystą pianę. Dodać cukier i ciągle ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku.
Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia wymieszać razem w osobnej misce i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut.



BISZKOPT KAKAOWY

8 jajek
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1 proszek do pieczenia
8 łyżek wody
3 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, a następnie żółtka i ciągle ubijać. Dodać wodę. Na końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut.