wtorek, 24 stycznia 2017

BANANOWIEC



To jedno z ulubionych ciast mojego Męża :)


BISZKOPT

6 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
1 łyżka kakao



Jajka ubić z cukrem. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i
kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już dobre.

5 bananów kroimy wzdłuż i układamy na upieczony biszkopt.


MASA CZEKOLADOWA

3 czekolady mleczne
250 ml śmietany 30%
2 jajka
60 g margaryny


Margarynę roztopić. Gdy przestygnie dodać do niej śmietanę i roztopioną czekoladę. Na małym ogniu wymieszać wszystko do połączenia składników.
Ubić białka i połączyć je z roztopioną i przestudzoną masą.
Tak przygotowaną masę czekoladowa wylewamy na banany.
Całość schłodzić w lodówce.


MASA ŚMIETANKOWA

1 litr śmietany 30%
1 cukier wanilinowy
1 łyżka cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny roztopionej w 1/4 szklanki wody


Śmietanę ubić, dodać do niej cukier i żelatynę. Wylać na masę czekoladową.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Wskazówka:
Wierzch ciasta możemy udekorować wiórkami czekoladowymi.


Bananowiec // Fabryka Inspiracji by Natalia Mizerska