środa, 19 października 2016

MINI - SZARLOTKI

Pogoda nie zachęca do wychodzenia z domu. Zdecydowanie. Ale taka jest właśnie jesień. Wykorzystując jej dobrodziejstwa w postaci jabłek, przygotowałam: 

MINI SZARLOTKI

Co potrzebujemy?
jabłka "szara reneta" - ilość zależy od tego jak wiele deserów chcemy przygotować
cynamon
imbir
płatki migdałów
suszona żurawina

Jabłka kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Smażymy. Dodajemy cynamon - ja go bardzo lubię, więc wsypuję sporą ilość :-) Dodajemy starty imbir.
Jabłka nie powinny się rozpadać. To nie ma być marmolada.
Przygotujcie kokilki. Nakładamy do nich przesmażone jabłka, a na wierzchu dekorujemy płatkami migdałów i suszoną żurawiną. Wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 15/20 minut w 180 st.C.
Podajemy oczywiście z ulubionymi lodami.




Mini szarlotki // Fabryka Inspiracji by Natalia Mizerska

Mini szarlotki // Fabryka Inspiracji by Natalia Mizerska

Mini szarlotki // Fabryka Inspiracji by Natalia Mizerska