poniedziałek, 29 sierpnia 2016

"CZERWONE DIAMENTY", CZYLI... JAGODY GOJI

Przygotowując ten post przeczytałam mnóstwo artykułów o superfoods. Jagody goji, które nazwane zostały owocami długowieczności, są sławne w Tybecie i w Chinach już od ponad 2500 lat!
Domyślacie się pewnie, że zawierają witaminy A i E, tzw. witaminy młodości. Zawierają też błonnik.
O zawartości pierwiastków i substancji chemicznych w jagodach goji możecie sobie poczytać tutaj: http://jagody-goji.blogspot.com/.
Chcę, żebyście wiedzieli DLACZEGO te owoce są takie super-ekstra-zdrowe.
Mają właściwości przeciwnowotworowe.
Wspomagają pracę układu odpornościowego.
Obniżają poziom cukru we krwi.
Obniżają też ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL - czyli tego "złego".
Co ciekawe, wpływają pozytywnie na męską płodność!

Ale jak jeść te mini owoce?
Są dobrym dodatkiem do deserów.
Ja używam ich głównie do owsianki, sałatek i koktajlu.
A Wy - jecie jagody goji? Jeśli macie propozycje ich wykorzystania - zostawcie pomysł w komentarzu! :-)

A ode mnie dziś propozycja na:

                                                             KOKTAJL Z GOJI

                                                                 Co potrzebujemy?

                                                        2 łodygi selera naciowego
                                                               natka pietruszki
                                                                     1 banan
                                                               garść jagód goji
                                                                  1/2 awokado
                        mleko sojowe (w zależności od tego jak gęsty koktajl chcemy otrzymać)

Koktajl z jagodami goji // Fabryka Inspiracji by Natalia Mizerska

Koktajl z jagodami goji // Fabryka Inspiracji by Natalia Mizerska
 N.